Terreinzorg en beheer groengevel Ziekenhuis Ede

De integrale terreinzorg & service van LooHorst ontzorgt het het ziekenhuis in Ede

Één van onze paradepaardjes is het terrein van het Ziekenhuis in Ede. LooHorst is de partner voor alle onderdelen van het onderhoud van het ziekenhuis. Naast de beplantingen zijn dat ook de verhardingen, de infra technische onderdelen, zitelementen en andere onderdelen van de inrichting van de buitenruimte. En ook de groene gevels en een daktuin. In de winterperiode wordt het terrein 24/7 toegankelijk gehouden met gladheidsbestrijding. Het ziekenhuis kent een grote variatie aan plekken en tuinen over het terrein met elk een eigen stukje specifiek beheer. Daar weten wij prima raad mee. Ook de veiligheid van bomen, waterelementen en de verdere inrichting is een punt waar doorlopend aandacht aan wordt gegeven. Dat betekent naast het onderhoud ook een regelmatige monitoring en advisering voor verbeteringen.

Een bijzonder onderdeel is die groene gevel van de parkeergarage. Bij de uitbreiding in 2010 is door zelf  LooHorst een groene gevel ontwikkeld op basis van een bakken-systeem met klimvoorzieningen, waarin een hederabeplanting groeit. Sinds de aanleg is deze gevel ook in beheer bij de, mensen van  LooHorst. Aansluitend op  een nieuwe  bouwnieuwe laag met zonnepanelen in 2020 is het systeem voor watergeven en bemesten van de groene gevel geoptimaliseerd naar de nieuwe omstandigheden.

Lees hier onder verder over meer details.

Projectdetails

Dienst
Terreinzorg en service
Opdrachtgever
Ziekenhuis Gelderse Vallei
Projecttype
Totaal terreinonderhoud ziekenhuis en groene gevel parkeergarage
Omvang
ca. 20.000 m2
Uitvoering
Doorlopend sinds 2008

De hoofdentree als visitekaartje

De mensen van LooHorst begrijpen we als geen ander het belang van de buitenruimte voor de bezoekers van het ziekenhuis. Dat betekent dat de entree van het ziekenhuis in het onderhoudsplan een A-status heeft gekregen. Dat wil zeggen dat die zowel technisch als verzorgend altijd in optimale staat moet zijn. Daarom komen we daar iedere week wel een keer. Voor de andere delen hebben we een kwaliteitsniveau afgesproken wat past bij de functie van dat deel van het terrein. Dat kan een B-status zijn voor delen die er gewoon goed uit moeten zien en een C-status voor plekken die wat minder van belang zijn. Op die manier beheren we binnen vaktechnische goede kaders met een voor het ziekenhuis optimale kosten/kwaliteitverhouding. Een hele boeiende manier van werken voor onze mensen.

Gelijk naar de vacatures

Meedenken in verbeteringen

De behoeften van de gebruikers van een terrein als deze veranderen met de tijd. Daar wordt door onze mensen doorlopend op gereageerd. Zo is er bijvoorbeeld een verblijfplek voor het personeel in de buitenruimte gemaakt. Wel goed ingepast in het ontwerp van het gehele terrein, want ook dat moet worden bewaakt. Prachtige opdracht voor  aan te werken met bedenken  maken. De ligging van deze plek, met groene schermen en een kleurrijke prairiebeplanting zorgt voor een intensieve beleving van  het groen. Een ander onderdeel is de patiotuin, waarin er in het kader van het thema ‘voedingsziekenhuis’ door LooHorst samen met leerlingen van het nabijgelegen AOC Aeres verschillende eetbare gewassen worden geteeld. Bij de regelmatig terugkerende verbouwingen en uitbreidingen is telkens weer een goede inpassing in het terreinplan nodig. Dat lossen we op en zo behoudt iedere plek op het terrein een waardevolle functie.

Optimalisaties over het hele terrein

Er worden regelmatig optimalisaties uitgewerkt door LooHorst. Vaak op eigen initiatief, maar ook op verzoek van de facilitair manager van het ziekenhuis. Zo is recent de fontein op het voorterrein omgevormd met een Cortenstalen bak en een vulling van natuursteen. Daarmee werd een probleem met een gladde verharding opgelost en tegelijk meer cachet gegeven aan de gehele entree. Ook is de beplanting onder handen genomen zodat er jaarrond een goed beeld is. Andere voorbeelden zijn aanpassingen in verband met de toegankelijkheid van de Corona-corridor en de plannen voor het renoveren van de revalidatietuin i.s.m. de behandelaars. Kortom, een buitengewoon boeiend project om als hovenier onderhoud terreinen aan te werken.

Zonnecentrale en aanpassing groen gevel

Met een zonnecentrale van 5.100 zonnepanelen die in 2020 zijn geplaatst heeft het ziekenhuis een mooie stap in duurzaamheid gezet. Hiermee voorziet het ziekenhuis voor circa 18% in haar benodigd elektrisch vermogen. De jaarlijks opgewekte energie staat met
1.800.000 kWh gelijk aan het verbruik van meer dan 500 huishoudens. De centrale met panelen is bovenop de huidige parkeergarage geplaatst. Hiervoor werd er eerst een dakconstructie op het bovendek van de parkeergarage gebouwd. Daarmee kwam de groene gevel van de open buitenruimte onder het dek te liggen. Als LooHorst hebben we ingespeeld  op de verandering. De wand die we 10 jaar geleden hebben ontwikkeld, gerealiseerd en onderhouden, hebben we nu aangepast aan de nieuwe situatie. Onder andere door het verplaatsen van een deel van de bakken en een optimalisatie van het systeem voor bewatering en bemesting.

 

https://www.werkenbijloohorst.com/wp-content/uploads/2019/11/Photo_258x351_acf_cropped.png

Je kan echt bijdragen aan het succes.

Wij maken het groen en de buitenruimte waardevol! Bovenstaande projecten laten daar een stukje van zien. Aan deze missie werken ca. 50 collega’s elke dag met veel plezier. Aan alle onderdelen van de buitenruimte dus. Werk je al in de buitenruimte en ben jij toe aan de volgende stap? Of sta je voor de keuze voor een vak of een super stageplek? Bel/mail dan gewoon of kom even langs. Dan gaan we het gesprek met je aan over jou bijdrage aan ons gezamenlijk succes. Met alle plezier!